Uteköket er en ny tittel av Mauritz Larsson Stormgaard som tar for seg alle aspekter ved et utekjøkken. Enten det dreier seg om matlaging på grillen, over åpen ild, i bålgrop, vedovn eller kullsteking, er alt dekket. Det er et stort utvalg av oppskrifter og fine bilder av Simon Bajada.
Det skriver forlaget:
Med bare ild, glør og røyk kan du skape smaksopplevelser i et rustikt utekjøkken som knapt selv det mest skinnende, høyteknologiske kjøkken kan matche. Uten tilgang til moderne utstyr som dampovner og induksjonstopper, viser det seg at bål, glør, kokegroper og langsom røyking kan få frem råvarens unike kvaliteter.
Mauritz Larsson Stormgaard viser i boken hvordan du kan langtidsgrille grønnsaker hele, røyke plommer, kremgrillet mangold, glødebakt aubergine og raskt tilberede lammehjerter direkte over bålet. Han lager mat i bakken, bruker rustikke vedovner til flatbrød og langtidsstekte gryteretter, og både kald- og varmrøyker i en hjemmelaget smoker. Matlagingen kan skje sakte eller raskt, på høy eller lav varme og i ulike avstander fra bålet. Det som kan oppleves som begrensninger, åpner i stedet for en helt ny måte å lage mat på for de som liker å lage mat utendørs.
Som grønnsaksdyrker og kokk følger Mauritz naturlig nok plantenes sykluser og lager kreative retter med det som er best for øyeblikket. Bokens rundt 60 oppskrifter inkluderer også dyrkingstriks, sesongbaserte ideer og tips om passende tilbehør.