Leder og initiativtaker til mammutprosjektet er Nathan Myrvold, doktor i teoretisk og matematisk fysikk og kokkeutdannet i Paris. Myhrvold, som i mange år var teknologidirektør og sjefstrateg i Microsoft, bestemte seg for å bruke noen av sine hardt opptjente millioner av dollar på å lage en bok som skulle overgå alt annet. Prosjektet ble påbegynt i 2006, og det tok 50 personer og 14 uavhengige faktasjekkere helt frem til mars 2011 før det første opplaget var i hyllene.
Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking inneholder grundige forklaringer på matens kjemi og matlagingens fysiske prosesser. Bøkene er på engelsk.
“Denne boken vil endre måten vi forstår kjøkkenet på.
—Ferran Adrià
“Den viktigste boken innen kokkekunsten siden Escoffier.”
— Tim Zagat
“En fascinerende oversikt over teknikkene i moderne gasstronomi.”
— Heston Blumenthal
“Fantastisk! Uten sidestykke i sin bredde og dybde.”
— Wylie Dufresne
“The cook×book to end all cook×books.”
— David Chang
Språk: engelsk