Vi har valgt å fokusere på tre ulike typer godteri med ganske store fellesnevnere i ingredienslisten.
Først ut er et gelégodteri der vi har byttet ut gelatin som geleringsmiddel for at det skal passe alle. Med riktig temperatur og Karragenan Kappa får man et svært behagelig resultat, og smaken kan varieres i det uendelige takket være vårt brede utvalg av smaksdråper.
En klassisk vaniljekaramell er et must i juletiden! En karamell kan være utrolig god hvis den er godt laget, men også denne er tilpasset slik at den passer alle. Kokoskremen gir en kremet fylde og god smak også. Popcorndråpene er alternative, men vi synes de tilfører en liten ekstra dimensjon, og om ikke annet er det gøy å få gjestene til å gjette hva som er i!
Den tredje oppskriften er en klassisk Pâte de fruit. Et mer kontinentalt og klassisk julegodteri som vi har valgt å lage med pærer. Den kan lages med all slags frukt, men det kan være nødvendig å justere mengden pektin og sukker.
I denne pakken finner du alle de spesialiserte ingrediensene til julegodteri, og av høyeste kvalitet. Du må selv supplere med vanlige varer fra spiskammeret. For de som ønsker smaksdråper eller farge, finnes dette også separat (bruk den vannløselige fargen i disse oppskriftene). Andre nyttige ting er en silikonform, en nøyaktig vekt og et pålitelig termometer.
Pakken inneholder:
1000 g glykosesirup
100 g karragenan kappa
100 g pektin
100 g eplesyre
25 g vaniljepulver
Gelégodteri
100 g sukker
150 g glukosesirup
90 g vann
5 g karragenan kappa
3 g eplesyre
Smaksdråper
Eventuell farge etter eget ønske
Bland sukker og glukosesirup i en kjele og sett på middels varme. Bland vann og karragenan kappa hver for seg. Når sukkeret når 90 °C, tilsetter du karragenanblandingen i kjelen under omrøring. Tilbered smaksdråper (vi brukte 20 fiolette dråper) og eplesyre og tilsett når blandingen når 109 °C. Hell opp i former eller på en matte. Blandingen stivner veldig fort, så det gjelder å være rask. Lag heller to satser enn to fordi den stivner så raskt.
La den stivne i minst fire timer, ta den forsiktig ut av silikonformene og rull den i sukkerblandingen (se nedenfor).
Vaniljekaramell (med popcornsmak)
270 g sukker300 g kokoskrem
210 g glukosesirup
3 g vaniljepulver
1 g salt
50 g rapsolje
Smaksdråper hvis ønskelig (vi brukte Popcorn drops).
Flakesalt
Karamelliser sukkeret i en kjele. Tilsett kokosfløten forsiktig i omgångar. Når sukkeret begynner å blande seg med fløten, tilsetter du resten av ingrediensene. Kok til 125 °C. Hell opp i former, dryss over litt flakesalt og la det stivne i minst fire timer.
Pâte de fruit
500 g pærepuré500 g sukker
90 g glukosesirup
14 g pektin
5 g eplesyre
Hvis du lager din egen pærepuré, skreller og kjerner du 800 g pærer. Kok opp med 50 g sukker og reduser ca. 25 %. Blend i en blender. Trekk det tilsatte sukkeret fra den totale mengden i oppskriften.
Bland 250 g sukker med pektin. Varm opp pærepuréen til 50 °C. Tilsett sukker/pektinblandingen under omrøring. Når blandingen koker, tilsett resten av sukkeret i omganger slik at temperaturen ikke synker for mye. Når alt sukkeret er i, tilsetter du glukosesirupen og koker opp til 106 °C. Tilsett nå syren under forsiktig omrøring. Hell den i en form og la den sette seg. Når den har stivnet, skjæres den i biter etter ønske og rulles i sukkerblandingen under. La den ligge i sukkerblandingen i 24 timer. Ta dem ut og la dem tørke på et stykke papir i 24 timer. Snu bitene og la den andre siden tørke i ytterligere 24 timer. Nå er de klare til å pakkes og oppbevares!
Sukker til å rulle i
200 g strøsukker10 g eplesyre
Blandes grundig og brukes til å rulle gelébønner og Pâte de fruits.